«

»

Noi 14

SC PIETTA GLASS ESTE CONSTRÂNSĂ SĂ PLECE DIN VĂLENII DE MUNTE!

SENZATIONAL!

SC PIETTA GLASS ESTE CONSTRÂNSĂ

SĂ PLECE DIN VĂLENII DE MUNTE!

(UN INTERVIU EXPLOZIV CU DOMNUL ALESSANDRO PIETTA, MANAGER GENERAL AL SC PIETTA GLASS WORKING SRL)

alessadro-pietta

Reporter: Stimate domnule Alessandro Pietta, cine sunteţi dumneavoastră? Mulţi oameni mă întreabă pe mine cine sunteţi. Aşadar, unde v-aţi născut şi copilărit, ce şcoli aţi făcut şi unde le-aţi făcut?

M-am născut în localitatea Desenzano del Garda, care se află pe malul celui mai mare lac din Italia (lacul Garda), aproximativ cu patruzeci de ani în urmă. Spun aproximativ pentru că nu am făcut încă 40, ci urmează…

desenzano-del-gardaAm copilărit şi am făcut primele şcoli în Desenzano del Garda, după care m-am mutat în Milano pentru continuarea studiilor la o universitate. Am absolvit Facultatea de Studii Juridice la Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano, care este cea mai mare universitate independentă din Europa.
În anul 1999 am fost chemat la armată, pentru că încă mai era obligatorie armata în Italia. Am făcut un an de armată până în anul 2000 şi din 2000, la solicitarea tatălui meu, am venit în România, la Vălenii de Munte, unde tatăl meu se afla deja aici privatizând societatea Sticloval din acest oraş.
Ulterior am creat Pietta Glass Working SRL, o firmă care se ocupă cu prelucrarea sticlei pe care o exportă în țările din Europa, America și Asia.

Reporter: Cum aţi ajuns în Parcul Industrial unde vă aflaţi acum şi care a fost traiectoria societăţii pe care o conduceţi?

În 2002, când încă mai lucram şi eram acţionari majoritari cu drepturi depline la Sticloval, am închiriat o clădire în Parcul Industrial cu scopul de a transfera în Vălenii de Munte activitatea noastră din Italia, pe care o desfăşuram (în domeniul prelucrării sticlei) înca din 1975.

Reporter: Care a fost şi care este relaţia dumneavoastră cu administraţia Parcului Industrial?

La început relaţia cu administraţia Parcului a fost una foarte bună, pentru că Prahova Industrial Parc era sub conducerea Consiliului Judeţean, iar în Vălenii de Munte era primar regretatul Stelian Manolescu, care a fost promotorul venirii mele în Parcul Industrial. Cu Stelian Manolescu am avut un raport corect: el era primar, iar eu om de afaceri.
În primii 7-8 ani nu am avut nici un fel de problemă cu Parcul Industrial. Probleme cu Parcul Industrial au început să apară când acesta a fost preluat de Consiliul Local al oraşului Vălenii de Munte.

Reporter: Ce fel de probleme au apărut?

Cei care conduc Parcul Industrial şi Primăria au o idee greşită: ei consideră că Parcul este un creator de locuri de muncă. Este fals! Nu Parcul Industrial creează locuri de muncă, nu Parcul Industrial face investiţii. Toate acestea le fac firmele care au închiriat spaţii de producţie şi servicii în Parcul Industrial.
Nu este importantă societatea SC PRAHOVA INDUSTRIAL PARC, ci sunt importante firmele care au închiriat aici spaţii. Parcul Industrial nu produce nimic! Parcul este o firmă care deține în patrimoniu teren și hale industriale și care prestează nişte servicii administrative.
Ideea conducerii Parcului Industrial şi a anumitor persoane de la nivelul conducerii Primăriei este că Parcul Industrial înseamnă să fii şi patronul firmelor care îşi desfăşoară activitatea în Parc şi administratorul Parcului şi cel care încasează chiriile.
Cu alte cuvinte, dacă firmele nu fac ceea ce vrei tu ca parc industrial, mai bine aducem alte firme.
Legea însă face o delimitare clară a atribuţiunilor. Adică SC PRAHOVA INDUSTRIAL PARC ar trebui să facă totul din punct de vedere economic și legal ca să ajute să se dezvolte firmele chiriaşe, ar trebui să facă tot posibilul să aducă firme puternice cărora să le ofere ceea ce au nevoie pentru buna desfășurare a activităților lor și, bineînțeles, ar trebui să aplice legea în mod nediscriminatoriu în cei privește pe toți rezidenții parcului. Pentru că societățile chiriașe sunt cele care creează locuri de muncă, plătesc impozite și taxe la buget, contribuie la dezvoltarea economică a regiunii, fac investițiile directe în industrie, servicii, cercetare-dezvoltare ș.a.m.d.
În esenţă, din experiența mea de societate rezidentă în Parc, am ajuns la concluzia că Parcul Industrial de la Vălenii de Munte nu ajută investitorii adevăraţi! Concepţia pe care o au ei este că Parcul Industrial este mai important decât societăţile comerciale care-l închiriază, dar Parcul Industrial de la Vălenii de Munte nu face nimic, nu produce nimic, și de fapt nu există pentru rațiunea pentru care a fost creat în baza legii!

Reporter: Vreţi să cumpăraţi Parcul Industrial, că aşa se zvoneşte prin oraş?

Eu nu vreau să cumpăr Parcul Industrial. Eu vreau să cumpăr spaţiile în care societatea mea, Pietta Glass Working, îşi desfăşoară activitatea. Dar nu am obligat niciodată pe nimeni să-mi vândă aceste spaţii de producţie. De la început, de la înfiinţarea Parcului mi s-a spus să vin să închiriez aici că apoi se vor vinde. Aşa mi s-a promis. Nu reproşez nimănui că asta nu s-a întâmplat. Dar, la un moment dat, după o perioadă de timp, consider a fi natural ca aceste spaţii să se vândă chiriașilor (nu numai mie), pentru că aceştia au dezvoltat o activitate utilă comunităţii, au creat locuri de muncă, au cheltuit sume importante de bani, inclusiv pentru întreţinerea şi repararea clădirilor închiriate. Dacă nu se pot vinde, atunci firmele importante, care au o capacitate economică mare, vor pleca din Parc şi vor construi hale de producţie în altă parte. Pietta Glass Working, anul trecut, a făcut demersuri serioase pentru a cumpăra, în Comuna Drajna, 6 hectare de teren, pe care urma să construim o fabrică pentru a ne muta acolo toată activitatea.
La întrebarea dumneavoastră dacă vreau să cumpăr, răspunsul meu este categoric: da! Am vrut să cumpăr încă din anul 2002, dar dacă nu se vinde, eu intenționez să merg în altă parte pentru realizarea următoarelor investiții programate. Dacă proprietarii Parcului Industrial nu vor să vândă, sunt absolut liberi să nu vândă.
Eu nu reproşez nimic nimănui, însă, conform legilor din România, Parcul Industrial în calitate de proprietar este obligat să facă lucrările de întreţinere ale clădirilor pe care le are în patrimoniu. Dacă nu le face atunci este răspunzător pentru toate daunele materiale pe care firmele chiriaşe le înregistrează din această cauză.

Reporter: Dumneavoastră vă erijaţi acum în purtătorul de cuvânt al tuturor firmelor din Parcul Industrial?

Nu. Eu vorbesc strict din punctul meu de vedere şi al firmei pe care o conduc. Dar știu că sunt și alți chiriași care vor să cumpere.
De exemplu, în cazul Pietta Glass Working, sunt doi ani de când plouă în prima hală pe care noi am închiriat-o.

PIETTA-GLASS-PRIMA-HALAAm sesizat în numeroase rânduri Parcul Industrial dar acesta nu vrea să repare acoperişul halei, nu mă interesează de ce nu vrea, dar el, ca proprietar al construcţiei, trebuie să facă aceste reparaţii. În doi ani, societatea mea a înregistrat daune şi stricăciuni evaluate la valori considerabile. Din acest motiv sunt în litigiu cu Parcul pentru recuperarea acestor daune materiale.
Deoarece în actuala conducere a Parcului Industrial se află persoane complet nepregătite pentru posturile pe care le dețin, relaţia noastră a ajuns să se deterioreze complet. În plus, din cauza acestei incapacităţi de a gestiona şi întreţine eficient clădirile pe care primesc în fiecare lună o chirie substanţială, s-a ajuns într-o fază în care am solicitat să-mi plătească daunele pe care societatea mea le-a acumulat în doi ani şi continuă să le acumuleze, pentru că la fiecare ploaie se udă şi se strică producţia realizată şi se strică utilajele. În loc să procedeze la repararea halelor industriale unde ei înșiși au constatat că sunt probleme, au propus rezilierea contractului de închiriere cu societatea mea ceea ce ar însemna concedierea a aproximativ 300 de salariați!
În rezumat, la întrebarea dacă vreau să cumpăr, răspund da, vreau să cumpăr. De ce vreau să cumpăr? Pentru că nu vreau să plătesc chirie toată viaţa și să fiu mereu un chiriaș care trebuie să apleleze la instanța de judecată pentru a i se recunoaște drepturile sale legale. Am capacitatea economică să-mi construiesc o fabrică. Şi, decât să continui să plătesc chirie, fac un împrumut la bancă, plătesc creditul în rate lunare şi îmi construiesc propria mea hală de producţie. Dacă fac un calcul, cu toţi banii pe care i-am dat pe chirie la Parcul Industrial, aş fi putut să cumpăr hala în care ne desfăşurăm activitatea. Deci:
1. Dacă în loc de chirie la Parc aş fi plătit un credit la bancă, hala închiriată în 2002 era deja a mea;
2. Vreau să cumpăr aici pentru că pot să construiesc o nouă fabrică în altă parte, dar pentru asta trebuie să mă mut din Văleni;
3. Cei din conducerea Parcului Industrial sunt complet nepregătiți să gestioneze un parc industrial, sunt incapabili să facă întreţinerea elementară impusă de lege, sunt amenințat cu rezilierea contractelor de închiriere în loc să se procedeze la aplicarea corectă a legii și să facă reparațiile ce se impun;
4. Vreau să cumpăr, dar nu de acum, ci din 2002. Au fost discuţii deschise și reluate în diverse rânduri cu toată conducerea Parcului Industrial dar care nu s-au finalizat în niciun fel.
Dacă eu aş fi ştiut în 2002 că vom ajunge în anul 2015 şi încă nu s-a vândut, îmi făceam o hală în altă parte.
Şi, ca să vă dau o ştire care va surprinde pe toată lumea, SC PIETTA GLASS WORKING a cumpărat deja…

Reporter: Ce anume aţi cumpărat, intenționați să plecaţi?

În Băicoi. Mai precis, zilele astea am cumpărat, în Băicoi, de la un privat, Fabrica de Subansamble Hidraulice.
Am cumpărat clădiri şi structuri acoperite cu destinație de activități industriale. Discuţiile pentru achiziţionarea acelor spaţii au durat câteva luni. În Vălenii de Munte nu a ştiut nimeni despre aceste negocieri comerciale. Avem planificată o nouă investiţie importantă a SC Pietta Glass, care se va întinde pe 10.000 mp şi care va crea 200 de noi locuri de muncă.
Această investiţie s-ar fi putut face la Vălenii de Munte, dar după răspunsul negativ al conducerii Parcului Industrial la intenţia noastră de a închiria alte hale, acest lucru nu mai este posibil în Vălenii de Munte. Însă, în Vălenii de Munte rămânem și vom desfășura activitatea ca și până acum.
Decizia de a investi la Băicoi nu a fost simplu de luat, deoarece după 15 ani de activitate în Vălenii de Munte să faci o investiţie în altă localitate nu este chiar aşa de simplu. Rezonanţa unei astfel de intenţii de a investi în altă localitate nu va fi benefică pentru comunitatea locală din Văleni.
Nu am putut nici să inchiriez si nici să cumpăr aici. Atunci am cumpărat în altă parte şi la un preţ mult mai avantajos. Ca să vorbim în cifre, iată oferta pe care eu am făcut-o Parcului Industrial din Vălenii de Munte:
1. Pentru prima hală pe care eu am închiriat-o, am oferit 660.000 de euro încă din 2013, după mai mult de zece ani de când plătesc chirie. Dacă împărţim la numărul de metri pătraţi cât are ea, adică la 9916, rezultă 66,5 euro pe metru pătrat. Iar la Băicoi, eu am cumpărat sub 30 de euro pe metru pătrat.
2. Pentru clădirea fostă GAPAD, am oferit 250.000 de euro. Dacă împărţim la numărul de metri pătraţi cât are ea, adică la 5731, rezultă 43,6 euro pentru un metru pătrat. Iar la Băicoi, la 10 kilometri de Ploieşti şi lângă Drumul Naţional 1 am plătit sub 30 de euro pe metru pătrat. Deţin toate documentele doveditoare în acest sens, inclusiv ofertele prezentate pentru activele din Parcul din Vălenii de Munte și pentru Gapad.
Cu alte cuvinte, Parcul Industrial a avut ocazia să vândă la un preţ dublu față de preţul pieţii imobiliare şi n-a făcut-o. Motivarea lor a fost că „nu este oportun” (dar oportun în raport cu ce anume nu au mai explicitat…) Astfel, au pierdut foarte mulţi bani, pe care i-ar fi putut folosi pentru comunitatea locală. Banii ar fi putut fi folosiți pentru dezvoltări în infrastructură, în amenajarea și utilarea Spitalului Orășenesc etc. În schimb, Pietta Glass ar fi plătit anual sume considerabile la impozite și taxe locale, sume pe care actualmente nu le plătește datorită faptului că este chiriaș și nu proprietar în Parc. Practic, dacă propunerile mele ar fi fost acceptate, s-ar fi ajuns la o situație asemănătoare cu cea existentă în Parcul Industrial de langă Ploiești, de la Crângul lui Bot unde investitorii din Parc sunt și proprietari. Dar la Vălenii de Munte nu este „oportun” pentru cei care decid în numele cetățenilor orașului.
Revin la întrebarea dacă vreau să cumpăr. Da, am cumpărat spaţiul de la fosta Fabrică de Mătase, iar acum am cumpărat o parte din spaţiile Fabricii de Subansamble Hidraulice de la Băicoi. La un preţ mai mic de jumătate față de cât oferisem eu Parcului Industrial. Într-o zonă la 10 km de Ploieşti şi cu ieşire la DN 1.
De ce Parcul Industrial nu a acceptat oferta mea, nu ştiu, dar cert este că localitatea şi Parcul Industrial au pierdut mulţi bani pe care i-ar fi putut folosi pentru interesul cetățenilor.
Iar rezultatul faptului că nu au acceptat propunerea mea de a cumpăra fosta hală GAPAD de la Făget, acum GAPAD se distruge pe zi ce trece. Mai mult decât atât, pentru paza clădirii ei au cheltuit până acum sume colosale, peste un miliard de lei vechi pe an fără să obțină nici un venit în schimb. Şi dacă propunerea noastră a fost făcută în 2013, propunere care a fost discutată de Consiliul Local la “diverse”, cam 2 minute, (mai mult s-a discutat atunci despre câinii comunitari), rezultă că s-au plătit și deci s-au risipit, din calculele mele, numai pentru paza clădirii suma de aproximativ 70.000 de euro din banii cetățenilor din Vălenii de Munte.
Gândiți-vă că din banii aceștia s-ar fi putut cumpăra, de exemplu, echipamentele necesare unei bune funcționări a spitalului din Vălenii de Munte.

Reporter: Care este viitorul SC PIETTA GLASS, în aceste condiţii?

Viitorul este că SC PIETTA GLASS WORKING este constrânsă să-și realizeze investițiile proiectate în viitor în afara orașului Vălenii de Munte!
Investiţiile pe care le va face în viitor societatea Pietta Glass, vor fi direcţionate către Băicoi şi nu către Parcul Industrial din Vălenii de Munte. Se vor crea, pentru Băicoi, 200 de noi locuri de muncă.
Decizia nu este luată încă definitiv, dar cu situaţia de conflict care există între Pietta Glass, Primărie şi Parcul Industrial, am spaţii la dispoziţie, în proprietatea mea, să mă mut oricând la Băicoi.
În Vălenii de Munte nu numai că nu au vrut să vândă sau să închirieze dar vor chiar să-mi rezilieze contractul de închiriere din Parcul Industrial. Eu am cerut spaţii suplimentare pentru închiriere, acum două luni, iar răspunsul lor a fost categoric “NU”! Concluzia este că nu se mai doreşte ca Pietta Glass să existe în Vălenii de Munte. Adică actuala conducere a oraşului şi a Parcului Industrial nu mai doresc ca Pietta Glass să activeze în Vălenii de Munte. Drept dovadă pentru afirmațiile mele este procesul verbal al ședinței Consiliului Local din Vălenii de Munte din 25.08.2015, din care citez următoarele:
„- Consilier local Dafina Anghel: am primit o adresă din partea Consiliului de Adminis- trație al S.C.PRAHOVA INDUSTRIAL PARC S.A., prin care solicită ca A.G.A. să își exprime punctul de vedere față de rezilierea unui contract de închiriere încheiat între S.C.PIETTA GLASS WORKING S.R.L. și S.C.PRAHOVA INDUSTRIAL PARC S.A. Considerăm că nu este oportună rezilierea până nu se soluționează litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată.”
În cadrul aceleiași ședințe, care este publică pe internet, s-a hotărât că Pietta Glass Working nu mai poate închiria în incinta Parcului Industrial întrucât sunt „litigii pe rol”. Dar sunt litigii din partea Pietta către Prahova Industrial Parc, pentru că am considerat că Parcul nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege. Când voi câștiga procesele (și chiar primul l-am câștigat luna aceasta), prin care se va dovedi reaua lor credință, atunci cine va plăti pentru toate daunele create?
Am solicitat să închiriez o nouă hală şi nu s-a dorit să fie închiriată către firma noastră (dar între timp nici nu a venit un alt chiriaș!). Am închiriat şi amenajat clădirea C58, fostă COIFER (din poze se poate vedea cum arăta înainte de mine și cum arată acum după renovare și reamenajare),

hala-coifer-inainte-de-a-fi-preluata-de-pietta-glass-interiorhala-coifer-dupa-ce-a-fost-preluata-de-pietta-glass-interior

cladirea-coifer-inainte-de-a-fi-inchiriata-de-pietta-glasscladirea-coifer-dupa-ce-a-fost-preluata-de-pietta-glass-exterior

dar Primăria nu mi-a eliberat autorizaţia de construire (deși am avut în două rânduri acordul scris al proprietarului clădirii, respectiv al Parcului Industrial în baza proiectului de execuție întocmit de proiectant autorizat), în timp ce alte firme din Parc au autorizație de construire și construiesc, cu beton de la Concris Construct care este firma primarului orașului, domnul Florin Constantin.
Deocamdată nu am luat decizia de a muta şi actualele investiţii făcute în Parc, dar bineînţeles că mă voi muta dacă e cazul, pentru că nu pot să stau la nesfârşit într-un spaţiu în care plouă continuu producându-mi pagube materiale importante. Eu nu pot să fac reparaţii la casa altuia, acum am casa mea, sunt proprietar în Băicoi la FSH şi fac reparaţiile şi amenajările necesare acolo unde sunt proprietar cu acte în regulă.
Investiţia din Băicoi va avea relevanţă europeană (aşa cum este și hala COIFER). Vom demara activitatea în martie, anul viitor. În câteva cuvinte, noile investiţii nu vor mai fi făcute în Vălenii de Munte, ci la Băicoi!

Reporter: În ce relaţii vă aflaţi cu administraţia publică locală, cu Primăria, cu primarul? Toată lumea a aflat că sunteţi într-un fel de conflict cu primarul.

Cu primarii de dinaintea actualului primar, cu Stelian Manolescu, respectiv cu Mircea Niţu am avut o relaţie corectă şi respectuoasă. În ce mă privește au fost primari onești, corecți și capabili.
Actualul primar are aceeaşi idee greşită că dacă este proprietarul Parcului Industrial, prin Consiliul Local, atunci este şi proprietarul firmelor din Parcul Industrial. Ceea ce este o mare eroare. Asta am dedus eu din comportamentul său. De când a devenit primar s-a băgat direct în controlarea şi influenţarea tuturor deciziilor privind administrarea Parcului Industrial. El, din punctul de vedere legal, nu are nicio atribuţie în acest sens!
Mai mult, pe perioada mandatului, primarul şi-a adus afacerile sale şi în Parcul Industrial. Pietta Glass este principalul investitor din Parc şi nu acceptă stăpâni. Primarul probabil că nu se împacă cu ideea că a controla Parcul Industrial nu înseamnă a fi şi patronul sau stăpânul firmelor care sunt înăuntru. Legea prevede clar drepturi și obligații pentru fiecare parte și legea este una pentru toți și ea trebuie respectată!

Reporter: Cum a fost relaţia dintre dumneavoastră şi dumnealui, înainte ca el să devină primar?

Mai înainte de a deveni primar eu am avut o relaţie normală cu el, din punctul de vedere al afacerilor. În sensul că el este constructor şi a lucrat pentru mine (cu firma sa Concris Construct), iar eu am fost mulţumit de prestaţiile sale şi, în consecinţă, am plătit corect şi cinstit pentru toate lucrările pe care le-a făcut pentru firma mea.
Ceea ce mulţi nu înţeleg, printre care şi primarul nostru, este că la nivel local nu se poate vorbi de politică. La nivel local trebuie să fii un bun administrator. Din punctul meu de vedere, un bun primar nu poate fi implicat în afaceri cu statul, mai precis cu Primăria. Nu poți turna beton la trotuare şi străzi, asfalt, nu poți pune pavele şi borduri cu propria firmă cand ești primar!

Reporter: De ce consideraţi că actualul primar nu este persoana potrivită pentru administrarea publică?

Administrare publică nu înseamnă doar a mătura pe jos. Desigur, curățenia este importantă și e un semn de civilizație. Dar, administrare publică locală înseamnă a-ţi depune toată energia şi capacitatea în folosul comunităţii prin diversificarea manifestărilor culturale, sportive, educaţionale şi sociale, prin atragerea investitorilor puternici în vederea dezvoltării economice a localităţii etc.
Ceea ce mulţi nu înţeleg, printre care şi primarul nostru, este că la nivel local nu se poate vorbi de politică. La nivel local trebuie să fii un bun administrator. Eu i-am spus de mai multe ori că este o persoană nepotrivită pentru funcţia de primar, deoarece este prea implicat în afaceri cu statul, mai precis cu Primăria. Asta se şi vede. Mai înainte să fie primar turna beton la trotuare şi străzi, punea pavele şi borduri, acum, deşi este primar, face acelaşi lucru: toarnă beton (mai nou toarnă şi asfalt), pune pavele şi borduri. Pentru dezvoltarea economică a oraşului, primarul nu a făcut nimic. Dovadă este faptul că Parcul Industrial a redus numărul investitorilor în loc să îl crească.
Dacă noi privim acum la Parcul Industrial şi excludem PIETTA GLASS, Parcul foarte probabil ar da faliment.
Conducerea Parcului şi primarul, prin Consiliul Local, trebuiau să găsească o soluţie la această stare de fapt. Nu mi se poate reproşa mie că dacă nu închiriam clădirea C58 COIFER, ar fi venit altă firmă să închirieze pentru că dacă ar fi fost interesată o altă firmă să vină sa investească ar fi închiriat clădirea GAPAD în toți acești ani în care s-a plătit doar paza clădirii și nu s-a încasat absolut nici un leu.
Nu mi-a făcut nimeni o concesie de bună-voinţă prin închirierea halelor unde sunt chiriaș în Parc, mie, refuzând alte zeci sau sute sau mii de firme ipotetice care se întrec în a veni la Vălenii de Munte. Dimpotrivă, nu a fost şi nu este nimeni interesat să vină să închirieze în Parc pentru că nu este o zonă cu atracție pentru investitori. Dovadă este GAPAD, o fabrică goală de câţiva ani care continuă să fie o ruşine pentru primărie.
Toate halele din Parc care au fost goale, rămân în continuare goale. Halele noastre au fost goale când am venit noi. Le-am închiriat, am investit că să le putem aduce la un nivel normal de funcționalitate, am angajat oameni, am început activitatea şi acum Pietta Glass este cel mai mare investitor din Parcul Industrial de la Vălenii de Munte. Oricine care este interesat, poate veni să vadă transformarea în parcul industrial pe care Pietta Glass a făcut-o din propriile sale fonduri.

Reporter: Remarc că relaţia dumneavoastră cu primarul actual nu e bună deloc!?

Nu. Să vă explic de ce.
Fiecare persoană are o anumită capacitate cognitivă, managerială şi intelectuală. Primarul, toată viaţa sa, a lucrat într-un anumit mediu. Ca să poţi administra o primărie cu toate sectoarele ei de specialitate trebuie să ai o capacitate managerială remarcabilă. Nu poţi conduce o primărie şi un oraş cu instaurarea fricii în subalternii tăi. Nu poţi să te bazezi pe faptul că dacă “am gura mare” toată lumea lucrează. Trebuie să ai cunoştinţe solide asupra activităţii pe care o execută alţii, şi să ştii să evaluezi exact nevoile comunităţii în care eşti edil. Nu poţi pretinde că le ştii pe toate. Un primar trebuie să-i ajute pe cetăţenii localităţii pe care o păstoreşte, astfel încât aceştia să nu aibă piedici în calea rezolvării problemelor pe care ei le au.
Primarul actual a adus în Primărie stilul său personal de lucru practicat cu muncitorii lui: “gura mare”, înjurăturile şi convingerea că el este cel mai bun şi cel mai deştept.
Eu l-am avertizat să nu candideze pentru funcţia de primar, pentru că nu este persoana potrivită unei asemenea instituţii organizatorice mari. Instituţie în care lucrează nişte persoane poate mai capabile decât tine, pe care trebuie să le laşi să aibă propria iniţiativă.
El a fost obişnuit cu munca lui unde probabil că era mai capabil decât muncitorii săi. Nu a înţeles că nu poţi conduce şi gestiona o primărie aşa cum conduci şi gestionezi activitatea câtorva muncitori.
Toţi oamenii din conducerea Parcului Industrial şi din Primăria Vălenii de Munte, când eu am avut o problemă de rezolvat, îmi răspundeau într-un singur fel, şi anume că “nu vrea primarul”!
Eu nu înţeleg ce legătură are primarul, dar toată lumea spune asta: „nu vrea primarul” şi „nu vrea Bebe Moacă”. Şi când mi se răspunde astfel că “nu vrea primarul”, faptul este că se blochează totul.

Reporter: Observ că îl numiţi Bebe Moacă şi nu Constantin Florin! De ce credeţi că a fost ales de majoritatea concitadinilor noştri?

Să vă spun ceva. Eu cred că lumea l-a votat mecanic. Multă lume nu ştia cine este Constantin Florin. Toţi îl cunoşteau pe Bebe Moacă, dar dacă ar fi candidat Bebe Moacă nu ar fi ajuns niciodată primar. El s-a ascuns în spatele poreclei sale. Numele candidatului înseamnă mult în ecuaţia alegerilor, iar pe buletinele de vot nu scria Bebe Moacă, ci Constantin Florin, aşa că oamenii l-au votat pe Constantin Florin şi nu pe Bebe Moacă. E adevărat că şi datorită faptului că USL era pe val atunci şi ar fi putut câştiga chiar şi o mătură (dacă ar fi putut candida)…

Reporter: Oricum, peste toate astea, Bebe Moacă a fost ales şi a ajuns primarul de azi, Constantin Florin!

Indiferent cine a fost ales, el este primarul tuturor, nu doar al prietenilor săi. Primarul nu este ca primul ministru la care nu mai poţi ajunge. Primarul şi consilierii locali sunt persoane pe care le întâlneşti zi de zi. Le întâlneşti la piaţă, la bar, la manifestările publice şi în toate locurile din oraş. Şi nu poţi spune că dacă nu-ţi place primarul ales, nu lucrezi cu el. Noi avem o vorbă în Italia: „a fost ales un prost, dar e prostul nostru”!
Eu mă consider a fi o persoană importantă în Vălenii de Munte. Nu cea mai importantă, dar una importantă în Văleni. Şi ca persoană importantă, datoria mea este să contribui cu tot ce pot pentru dezvoltarea comunităţii în care trăiesc şi muncesc.
La prima şedinţă a Consiliului Local nou ales am fost şi eu în ideea că găsesc acolo o adevărată sărbătoare a oraşului. Mi-am oferit disponibilitatea şi timpul meu pentru o bună colaborare, spre binele şi interesul general al comunităţii. Nu contează cine şi din ce partid provine. Toţi consilierii trebuie să-şi aducă aportul pentru binele oraşului şi pentru bunăstarea cetăţenilor săi.
De exemplu, dacă vrei să construieşti o creşă şi propunerea vine de la PNL, nu înseamnă că cei din PSD trebuie să fie împotrivă. Pentru că obiectivul, creşa respectivă, este a întregului oraş. Trebuie lăsate în urmă adversităţile avute în campania electorală.
Alt exemplu, dacă vrei să aduci apă potabilă într-un loc unde nu este, nu înseamnă că dacă proiectul este realizat de UNPR, ceilalţi nu trebuie să fie de acord pentru că fac parte din alte partide politice. Cine vine cu o idee bună, este o idee bună pentru toată lumea, nu doar pentru partidul politic din care cel care a venit cu ideea face parte. Trebuie lăsată deoparte politica naţională, pentru că politică naţională fac partidele naţionale. Nu se face politica de salarizare în Consiliul Local din Vălenii de Munte. În Consiliul Local se iau anumite hotărâri pentru binele întregii comunităţi.
În prima şedinţă a Consiliului Local nou ales, primarului (indiferent cine ar fi fost el, că era Ioniţă sau Bebe Moacă sau oricine altul) i-am oferit disponibilitatea şi timpul meu, cum am mai spus, pentru ca cel ales să vadă ce se întâmplă afară şi cum se administrează o localitate în Europa civilizată. Trebuie să fim corecţi şi să recunoaştem că între ţările occidentale şi România există o diferenţă importantă în ceea ce priveşte administrarea şi gestionarea unei localităţi. Din acest motiv e bine să mergem în afară de România să vedem ceea ce au făcut alţii, cum au organizat ei în mod eficient o sală de sport, un spital, o activitate pentru copii, pentru persoanele în vârstă, pentru femei etc. Şi tot de la ei am putea învăţa şi greşelile pe care le-au făcut. Prin urmare am invitat primarul şi directorul spitalului să vizităm câteva localităţi din Italia.
Am să vă spun și lucruri pe care cu siguranță nu le știți: în urmă cu 4 ani, cu ajutorul oamenilor de bine din Italia și din Elveția, am donat Spitalului din Vălenii de Munte 40 de paturi pentru pacienți, în urmă cu ceva timp. La fel, cu ocazia inaugurării restaurantului nostru Caffe Italia din Vălenii de Munte, am donat toate încasările pentru achiziționarea de echipamente noi spitalicești de care departamentul pentru nou născuți avea nevoie (în urma discuțiilor cu directorul spitalului). Am ajutat în timp, prin diverse sponsorizări consistente, centre din Câmpina, Voluntari, Petroșani care îngrijesc copii și bătrâni.
Toate acestea pentru că iubesc România, pentru că după atâția ani în care muncesc aici mă simt pe jumătate român. Îmi doresc și sunt optimist că România se va dezvolta în viitor. Dar pentru asta trebuie să muncim cu toții, să fim corecți și cinstiți, și nu în ultimul rând să ne uităm și la alții din țările mai dezvoltate și să învățăm din greșelile lor.
Va spuneam ca împreună cu primarul şi cu directorul de spital am vizitat patru primării și diverse spitale din Italia pentru a vedea cum funcţionează acele unităţi administrative din toate punctele de vedere. Primarul nostru nu a înţeles nimic! N-a înţeles nimic, pentru că, şi în acele momente, când eram acolo, tot el era cel mai deştept. Şi atunci nu mai avea rost să pierdem timpul dacă nu îl interesa experienţa altora. O dată l-am invitat în Italia şi i-am arătat totul, dar el a procedat mai departe aşa cum ştia el în ideile sale de acum trei ani şi jumătate şi rezultatul se vede. La Vălenii de Munte, din punctul de vedere al activităţilor culturale, al ocupării timpului liber, al activităţilor sociale nu s-a avansat cu nimic în ultimii trei ani. Dimpotrivă, în multe din sectoarele de activitate se înregistrează o scădere a frecvenţei şi a calităţii lor.

Reporter: Ce credeţi că ar trebui să facă primarul spre binele tuturor?

Să demisioneze! Pentru ca toată lumea să fie mulţumită, actualul primar ar trebui să lase locul liber, să demisioneze!

Reporter: Cum aţi ajuns în politică?

Mai înainte de a spune cum am ajuns în politică vreau să precizez care este poziţia mea vizavi de viaţa politică. Eu sunt de sorginte liberală! În Europa şi în toată lumea un om de afaceri este liberal, este de dreapta.

Reporter: Aveţi intenţia să candidaţi pentru postul de primar sau de consilier local?

Eu n-aș vrea să candidez. Niciun post din Primăria Vălenii de Munte sau din Consiliul Local Vălenii de Munte nu mă interesează. Pentru că România este a românilor, pentru că în Vălenii de Munte trebuie să fii vălenar, localnic, născut aici.
Eu consider că nu am cunoştinţe suficiente şi aprofundate despre oraşul Vălenii de Munte pentru a fi un bun primar. Pentru mine activitatea aceasta, de Preşedinte al Organizaţiei PNL Vălenii de Munte îmi va lua timp şi mă va face să cheltuiesc bani.
Angajamentul meu este să sprijin organizaţia de partid, să găsesc nişte persoane capabile, curate, pentru că eu voi rămâne în Vălenii de Munte şi după alegerile de anul viitor şi nu doresc să fiu arătat cu degetul pe stradă să se spună că am găsit nişte persoane incompetente. Satisfacţia mea va fi să se spună că acele persoane care vor fi alese sunt bune şi capabile să fie consilieri locali.
Activitatea mea va merge înainte şi după alegeri, dar la fel cum am încercat cu actualul primar, să-i arăt cum este administraţia publică în Europa mai dezvoltată, voi sugera viitorilor aleşi să facem parteneriate cu alte primării din alte ţări care ne vor da (pentru că eu cunosc mulţi primari în afară, oameni corecţi, cinstiti şi de o probitate morală indiscutabilă) tot sprijinul lor, toată gratitudinea şi experienţa lor, gratuit. Ne vor spune care sunt experienţele lor reuşite, precum şi acele experienţe în care nu au reuşit în administrarea şi gestionarea eficientă a unei primării.
Administrarea publică locală din România este în urmă cu 20-25 de ani. Această diferenţă care ne separă de alte ţări europene trebuie recuperată în următorii 5-10 ani.
Eu nu consider că sarcina mea este să devin primar în Vălenii de Munte. Consider că sunt multe alte persoane capabile şi competente care să fie bune pentru postul de primar, bune ca dezvoltatori economici ai oraşului Vălenii de Munte.

Reporter: Vă mulțumesc pentru acest interviu care va genera, sunt sigur, multe discuții și polemici în rândul cititorilor noștri.

Toate cele bune vă doresc, dumneavoastră și tuturor!

alessandro-pietta-cu-presa-interviu

Print Friendly, PDF & Email

Incoming search terms:

  • pietta glassvaleni de munte prahova
  • anything
  • cum se lucreaza la fabrica de geamuri pieta din valeni de munte
  • gradinita din valenii de munte din incinta spitalului valenii de munte angajari femeie de serviciu
  • imagini pietta glass
  • press burdujan com
  • sc pietta glass working srl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Puteti folosi aceste HTML etichete şi atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Citește articolul precedent:
VALENII Nr. 53 – ULTIMA EDITIE – OCTOMBRIE 2015

  http://issuu.com/ziarulvalenii/docs/ziarul_ultima_varianta?e=10141458/30998930  

Închide